Daha önce bende OKB var bundan dolayı günlük hayatımda zorlanıyorum, asla eşyalarımı düzenlemeden evden çıkamam diyen birine tanıklık ettiniz mi? Psikolojik rahatsızlık olan Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) insanların hayatını olumsuz şekilde etkileyecek takıntılı ve saplantılı düşüncelerdir. OKB bireyin normal davranışlarına ve negatif duygulara sebep olan bozukluktur. Beynin bazı bölümleri çalışmadığında sistemden uygunsuz bilgi geçer ve kişi düşüncelerinden ve eylemlerinden dolayı büyük bir baskı hissederler…
OKB’si olan çoğu kişi belirtilerin farkındadır ancak yine de düşünce ve davranışlarını kontrol edemezler. Saplantı ve zorlantılar arttıkça işin içinden çıkılmaz bir durum alır ve bazı kişiler her gün saatlerini alacak ritüeller oluşturur. Bu gerçekleştiğinde semptomlar şiddetli olarak kabul edilir çünkü kişinin hayatının çoğu kısmını etkileyebilirler ve çoğunlukla ilişkilere, işe ve okula müdahale ederler.
Bir diğer OKB yazımızı incelemek için tıklayınız.
OKB’nin 2 temel tedavisi psikoterapi ve ilaç tedavisidir. Çoğu zaman tedavi bu iki yöntemin birleşmesiyle devam eder ve tamamen iyileşmeyle sonuçlanmayabilir. Psikoterapi de; Maruz bırakma terapisi en etkili tedavi yöntemidir. Bu terapide hasta korkulan bir objeye ya da kirlenme gibi takıntıya kademeli olarak maruz bırakılarak kaygılarla sağlıklı bir şekilde mücadele etmesini öğrenir.
Bazı psikiyatrik ilaçlar takıntıları ve OKB’yi kontrol etmenizi sağlar. Genellikle ilk aşamada antidepresanlar kullanılır.
Maudsley Obsesif Kompulsif belirti ölçeği; obsesyonlar (takıntıları) ve kompulsiyonları test etme amacıyla geliştirilmiştir. Testten yüksek puanlar alma çoğunlukla obsesyon (takıntı) hastalığına işaret ederken, bazı obsesif olgular düşük puan alabilmektedir.
Her şeye rağmen bu methodlarla, tedavi edilen hastaların yaşam kalitesi artar ve işlerine, hayatlarına ve sosyal yaşamlarına… Kısacası; normal hayatlarına devam etmeleri sağlanır.
Övgü Yaren Soydan