Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu

Obsesif Kompulsif Bozukluk Belirtisi Ve Tedavi Yöntemleri
31 Mart 2018
Otizm Nedir, Belirtileri Ve Tedavisi
3 Nisan 2018

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu

 

 

DEHB; genel anlamıyla yerinde duramama, dikkatini toplayamama, dikkati sürdürmede zorlanma, kendini kontrol etmede başarısızlık, yapılan işi tamamlayamama, enerjik bir yapıya sahip olma, kendi istekleri doğrultusunda davranma, konuşkanlık ve sabırsızlık gibi özelliklerle tanımlanır. DEHB’nin fiziksel belirtileri yoktur. Ancak tanı bu alanda çalışan psikiyatrist ve klinik psikologlar gibi profesyoneller tarafından konabilir.

 

DEHB Nedenleri

DEHB’nin ortaya çıkma nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Klinik araştırmalar biyo-psiko-sosyal etkenlerin ortak bir biçimde yer aldığını belirtmektedir. Bu etkenler arasında en fazla bulgu düşük doğum ağırlığı, gebelikte X ışınlarına maruz kalma ve gebelikte kullanılan alkol-sigara-kafein kullanımı üzerine yoğunlaşmaktadır. Çok fazla televizyon izlemek, çok fazla şeker yada eğitimi iyi olmayan okullar buna neden olmaz.

 

Dikkat Eksikliği nedenleri hakkında daha kapsamlı bilgi için tıklayınız.

 

Çocuğumun Dehb’li Olduğunu Nasıl Anlarım ?

Dikkatsiz çocukların kafası kolayca karışır, bir eylemden diğerine geçerler ve çok çabuk sıkılırlar. Ev ödevleri onlar için büyük bir sorundur ayrıca dağınık ve unutkandırlar. Hiperaktif çocuklar için ise oturmak neredeyse imkansızdır ve enerjileri asla bitmez.

DEHB olan yetişkinlerde de bu durum devam eder. Çocuğunuz çoğu zaman sürekli bu belirtileri gösteriyorsa öğretmeni ile görüşerek fikir alışverişlerinde bulunabilirsiniz sonrasında ise bir uzmana başvurmanız gerekir. Bu durumda çocuğunuzun okulu ile birlik olmak ve öğretmeni ile iletişim halinde bulunmanız çok önemlidir.

 

DEHB Tedavisi

DEHB’nin tamamen tedavisi henüz mümkün değil, fakat tüm belirtileri iyiye çevirmek mümkün. Sonucun başarılı olması; DEHB’li kişinin kendi ayaklarını üstünde duran bir birey olması için kendisinin, ailesinin, okuldaki öğretmeninin, psikiyatrın, yetişkinse iş arkadaşlarının ve varsa koçun, işbirliği içinde olması çok önemli!

DEHB sıklıkla, DEHB’li kişilerin beyinlerinin kontrol işlevinin harekete geçirilmesi için uyarıcı ilaçlarla tedavi edilir. Bazı kişilerin tedavilerinde ise uyarıcı olmayan ilaçlar tercih edilebilir. Çoğunlukla kullanmak zorunda oldukları ilaçlar ekstra odaklanma sağladığını düşünülür, oysa ki sadece DEBH’si olmayan insanlar kadar odaklanabilmelerini sağlar.

 

 

 

Yalnız değilsiniz!

DEBH’ye sahip bir insana yapabileceğiniz en güzel şey sabırlı davranmaktır. Sabır, bu hastalığı kabul etmeyi kolaylaştırmanın en güzel yoludur. DEHB’li bir hayat büyük bir sabır gerektirir. Çekinmeden yardım isteyin. Her an ulaşabileceğiniz kaynaklar ve alabileceğiniz destekler var. Küçük stratejik değişikliklerle, DEHB’lilerin hayatında büyük farklar yaratılabilir…

 

 

Övgü Yaren Soydan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir