Disleksi Belirtileri ve Tedavisi

Merhaba dünya!
28 Aralık 2016
Kardeş kıskançlığı ve Çözüm Önerileri
1 Ağustos 2017

Disleksi Belirtileri ve Tedavisi

 

Disleksi Nedir?

Disleksi belirtileri ve tedavileri üzerine ailelerin ve eğitimcilerin bilgi düzeyi arttıkça, bu sorunu yaşayan çocukların erken tanılanması ve erken müdahalelerle desteklenmesinin önemi anlaşılır hale geldi.

Özgül öğrenme güçlüklerinin alt türlerinden en yaygın olanı disleksi yani okuma güçlüğüdür. Disleksi her 5 çocuktan birini etkileyen her kültürde, ırkta ve sosyo-ekonomik düzeyde görülen, akıcı okuma ve okuduğunu anlama sorunuyla kendisini gösteren, nörolojik temelli öğrenme sorunudur. Disleksinin temelinde sesleri fark etme, çözümleme, harfe dönüştürme, işitsel kısa süreli bellek ve hızlı isimlendirme sorunu vardır.

Yapılan araştırmalar disleksinin her zekâ düzeyi çocukta görülebileceğini ortaya koymuştur. Her bireyin okuma güçlüğü profili farklıdır. Ortak bulgular ise;

  • Akranlarına göre okuma sırasında daha çok kelime hatası yaptıkları ve akranlarından daha uzun sürede gecikmeli okudukları
  • Özellikle düşük frekanslı kelimeleri, uzun kelimeleri ve cümleleri okumakta güçlük çektikleri
  • Dikkatin odaklanması ve sürdürülmesiyle ilgili sıkıntılar yaşamaları
  • Okuma süreçlerinin otomatikleşmesinde sorun yaşamaları
  • İnce motor becerilerini bütünleştirmekte güçlük çektikleri
  • Okumayı stresli bir görev olarak gördükleri ve zevk için okumaktan kaçındıkları yönündedir.
  • Bunların yanı sıra disleksi yaşayan bireyler akıcı okumakta sıkıntı yaşarlar.

Disleksi Sorunu Olan Çocuğa Nasıl Yaklaşılmalıdır?

Fizyolojik, psikolojik ve zihinsel gelişimini tamamlama aşamasında olan çocuklara yaklaşım her zaman büyük bir özen ve dikkat gerektiriyor. Fakat bazı çocuklar normal gelişim basamaklarını biraz geç tamamlıyor olabilir bunun çeşitli sebepleri olmakla birlikte bu çocuklara yaklaşım daha fazla hassasiyet ve özveri gerektiriyor. Nörolojik temelli gelişimsel bir bozuk olan öğrenme güçlükleri arasında çocuklar da en sık görüleni disleksi yani okuma bozukluğudur. Bu sorunu yaşayan çocuğunuza yaklaşırken dikkat edeceğiniz bazı hususlar;

  1. Metinleri sesli okumasını isteyin, bu sayede nerde hata yaptığını hem siz hem kendisi görüp düzeltebilir. Bu durumda sabırlı olun ve ilginizi azaltmayın.
  2. Disleksi sorunu yaşayan çocukların özgüveni düşük olabilir, bu nedenle sürekli tebrik edin, motive edin ve devam etmesini destekleyin.
  3. Kendisini geliştirmesi için doğru seçilmiş materyaller ile öğrenmesini kolaylaştırıcı, dikkatini çeken oyunlar kurun.
  4. Başkalarıyla kıyaslamayın, bu tüm çocuklar için geçerli olsa da öğrenme güçlüğü olan çocuklar, öğrenmek için akranlarından daha çok çaba harcadıkları ve bazen akranlarından geride kaldıkları için bu konuda daha hassastırlar.
  5. Okul idaresi, öğretmenler ve eğitiminden sorumlu diğer kişilerle, çocuğa nasıl davranılması gerektiği konusunda işbirliği içinde olun, onları bilgilendirin.
  6. Çocuğunuzun yeteneklerine yönelin, özel ilgi alanlarını keşfedin ve hayata geçirmesini sağlayın. Bu onu motive edecek ve özgüvenini arttıracaktır.
  7. Öğrenme güçlüğü çeken çocukların dikkatleri kısa sürede dağılır. Bu nedenle çocuğunuzun ders çalıştığı ortam her zaman düzenli olmalıdır ve dikkatini dağıtacak eşyalar ortamdan kaldırılmalıdır.
  8. Okumayı eğlenceli hale getirin, birlikte hikayeler okuyarak, okuduğunuz hikayeleri birbirinize anlatabilirsiniz.
  9. Sevginizin koşulsuz olduğunu, başarısıyla orantılı olmadığını ona gösterin. Başarısız olduğu zaman üzülmeyin, ilginizi azaltmayın onu her koşulda sevdiğinizi ona hissettirin.

Disleksi Tedavi Edilebilir Mi?

Disleksinin netleşmiş kesin bir tedavisi yoktur. En iyi tedavi özel eğitim programlarıyla mümkündür. Özel eğitim araçları disleksiyi ortadan kaldırmasa bile çocuğun öğrenme stratejilerini çeşitlendirerek öğrenmesini kolaylaştırabilir. Yaş ilerledikçe okuma güçlüğü azalabilir fakat tamamen düzelmeyebilir.

Bu konuda size yardımcı olmamızı isterseniz, iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir